inspiratiebronnen

Helden van de minor

Ondernemend gedrag – Saras Sarasvathy van Darden University heeft met haar onderzoek naar ondernemend gedrag baanbrekend werk verricht. Ondernemers starten met wie ze zijn, wie ze kennen en wat ze kunnen. Deze en andere principes maken deel uit van effectuation, het model waarmee Sarasvathy laat zien hoe ondernemers te werk gaan. Daarbij is het niet van belang of iemand ondernemer is maar of hij of zij ondernemend gedrag laat zien. Meer informatie? kijk hier voor een beeldende uitleg van het model in drie minuten. Lees hier haar wetenschappelijk artikel en bekijk hier een interview met Sarasvathy.

Creativiteit – Ken Robinson zijn verhaal over creativiteit en onderwijs op Ted.com is meer dan 10 miljoen keer bekeken. Hij vertelt over het belang van creativiteit voor innovatie en voor de toekomst. Een toekomst die we nog niet kennen maar waar voor wel wel mensen moeten opleiden. Creativiteit is volgens Ken Robinson een werkwoord.

Innovatie – David Kelley van IDEO schreef het boek The art of innovation. In dit boek wordt de methode van IDEO beschreven waarbij veel gebruik wordt gemaakt van design thinking. Voor NBC lieten de medewerkers van IDEO zien hoe de methode in de praktijk werkt. De opdracht luidde ‘verbeter het bestaande winkelkarretje’. Video. De kern van dit verhaal wordt door Kelley ook verteld op ted.com. In de minor gebruiken we het boek Creativiteit. Hoe? Zo! van Igor Byttebier. Dit boek gebruiken we voor het trainen van creatieve technieken.

Innovatie en managementLinda Gratton van de London Business School vroeg zich af hoe het kan dat er in sommige bedrijven plekken onstaan waar nieuwe succesvolle innovaties ontstaan. Haar onderzoek wees uit dat er randvoorwaarden zijn die de kans vergroten. De conclusies uit haar onderzoek heeft ze gebruikt voor haar boek Hot Spots.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>